Les Fermes chez Popol & chez Tintin

Op een kleine 5 uur rijden vanaf de Nederlandse grens, op 700 meter hoogte in de zuidelijke Vogezen, is het buurtschap Les Graviers te vinden. In deze uithoek van de Vogezen liggen, op een helling in de zon, de voormalige boerderijen chez Popol & chez Tintin. Een eeuwenoude landweg voert je door bos en langs weide tot aan de bedoening op 2 hectare verwilderd weiland, begrensd door de beek Les Graviers met aan de overkant het bos van de Haut-Saône.

Het is een streek met vele tinten groen. Eeuwenoude lommerrijke bomen sieren het ruige, verlaten landschap, waar je uren kan ronddolen zonder een levende ziel tegen het lijf te lopen. De inspirerende omgeving nodigt je uit om de schoonheid en rust van de diepgroene wouden, de uitgestrekte heidevelden, glooiende bloemrijke weiden, ontelbare diepzwarte meren, woeste rivieren en kabbelende beekjes te ontdekken. De lucht is er zuiver en het water kraakhelder.

Het is een overgangsgebied tussen zee- en landklimaat met gemiddeld meer neerslag dan elders in Frankrijk, maar gelukkig valt het meeste daarvan tijdens de wintermaanden in de vorm van sneeuw. Door de neerslag is groen de overheersende kleur, maar ook hier is het weer de laatste jaren veranderd. De zomer van 2015 was het tweede jaar op rij waarin de Vogezen te maken hadden met droogte. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat we tot nu toe weinig last van de droogte hebben gehad; onze bronnen liepen minder snel maar nog altijd voldoende.

De boerderij ligt pal naast een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden, en is centraal gelegen met in het zuiden Le Plateau des Mille Etangs, in het oosten ‘s winters de skipistes en langlaufpaden, in het noorden de bezienswaardige steden Epinal en Nancy, en in het westen de kuuroorden.

Om een indruk te krijgen van de ligging en omgeving van Les Fermes chez Popol & chez Tintin, kan je steeds terecht op Google Maps.